Vraag je je af of je wel goed bezig bent? Of je job wel bij je past? Wil je wel zo blijven werken tot je 67ste? Of wil je ontdekken wat je wil en kan? Dan is loopbaanbegeleiding iets voor jou.
Contents
Wat houdt loopbaanbegeleiding in?
In loopbaanbegeleiding wordt dieper ingegaan op pijnpunten die jij als werknemer of zelfstandige ervaart. Waar worstel je mee? Of waar twijfel je aan? Hoe zie jij je professionele toekomst eigenlijk tegemoet? Via loopbaanbegeleiding word je ondersteund bij het nemen van loopbaanbeslissingen.
- Voordeel is dat je terechtkomt bij een loopbaanbegeleider die de problematiek goed begrijpt. Door een gesprek met een buitenstaander krijg je een helikopterview en ga je stap voor stap alles van op een afstand bekijken. Door jouw ervaring te delen word je uitgedaagd om dingen in vraag te stellen.
- Doel is dat je zicht op je eigen loopbaan helder wordt. Dat je niet alleen de competenties ontdekt die nodig zijn om je loopbaan actief te sturen, maar dat je ook leert ze te verbeteren en te ontwikkelen. Zo versterk je niet alleen je positie op de arbeidsmarkt, maar ook je algemene levensvreugde en -kwaliteit.
Waaruit bestaat loopbaanbegeleiding?
Je kan kiezen uit een traject van vier of acht uur. Eerst wordt dieper ingegaan op je probleemstelling, vervolgens krijg je een analyse die wordt afgesloten met een persoonlijk stappenplan. Drie vragen staan centraal:
- Wie ben ik? (Wat zijn mijn talenten, kwaliteiten?)
- Wat kan ik? (Welke vaardigheden en competenties heb ik?)
- En wat wil ik? (Wat zijn mijn waarden, innerlijke drijfveren?)
Goede of foute antwoorden bestaan niet. Er wordt gekeken naar wat jij wil, welke mogelijkheden je zelf ziet en hoe je de dingen anders kunt aanpakken.
Op basis van jouw antwoorden kunnen we ook stilstaan bij
- Wat betekent werken voor jou?
- Wat mis je in je huidige job?
- Waarom wilde jij dit soort werk doen?
- Strookt je wens met de huidige realiteit?
- Wat vind jij in je carrière nu belangrijk?
- Welke mogelijkheden zie je voor jezelf?
- Welke onzekerheden ervaar je als werknemer?
- Wat doe jij vandaag goed? Waar ben je fier op? Komt dit ook tot uiting?
- Wat zijn jouw (verborgen) competenties?
- Welk type van bedrijven wil je aanspreken?
Prijs van loopbaanbegeleiding
Indien je als werknemer of zelfstandige de begeleiding volgt in een erkend centrum heb je recht hebt op loopbaancheques. Ken je KernTalenten is zo’n erkend centrum. Je kan je loopbaanbegeleiding opnemen in één pakket van acht uur of in twee pakketten van vier uur. Je betaalt 45 euro voor vier uur loopbaanbegeleiding en 80 euro voor acht uur (telkens inclusief btw).
- Kies je voor een pakket van vier uur? Dan kan je binnen de zes jaar nog een tweede pakket van vier uur volgen op voorwaarde dat je op dat moment werk hebt. Zit je ondertussen zonder werk, dan kan je dat pakket niet meer opnemen.
- Kies je voor een pakket van acht uur? Dan kan je pas een nieuw pakket aanvragen na zes jaar.
- Je kan de twee pakketten in hetzelfde loopbaancentrum volgen, maar dat hoeft niet.
Hoe vraag je loopbaancheques aan?
- Je vraagt je loopbaancheque aan op de site van VDAB of je belt naar de Loopbaanbegeleidingslijn van VDAB op het gratis nummer 0800 30 700
Daar geef je je naam, e-mailadres en rijksregisternummer door. - Je krijgt vervolgens informatie via mail. Je betaalt aan VDAB (Edenred). Daarna ontvang je de loopbaancheque via e-mail.
- Je neemt contact op met Kristien van Cauwenberge van Ken je KernTalenten op 0475 75 56 48 of info@kenjekerntalenten.be en legt een afspraak vast. Plaats van begeleiding: Iepenstraat 39 Bus 2 in 9000 Gent.
- Het eerste gesprek telt niet mee als loopbaanbegeleiding. Dit gratis eerste gesprek is vrijblijvend, maar belangrijk om te zien of er een klik is. Vanaf het tweede gesprek start de loopbaanbegeleiding en kan je niet meer van loopbaancentrum wisselen. Dit kan pas als je je eerste pakket opgebruikt hebt en je tweede pakket opneemt.
Loopbaanbegeleiding Ken je Kerntalenten bestaat uit drie fasen
- Invullen van online vragenlijst die peilt naar je interesses als kind, gevolgd door een diepte-interview over wat je motiveert en welke jobs bij je passen.
- Dat alles levert je persoonlijke KernTalentenRapport op dat je competenties oplijst en wat je belangrijk of minder vindt.
- Samen stel je een persoonlijk ontwikkelingsplan op met daarin de stappen die je moet ondernemen om je loopbaandoel te bereiken.